Hatékony és hosszú távú megoldást keresel?

Magyarországon 10 Pszoriázis Centrum vár, hatékony, térítésmentes, személyre szabott ellátással!

TÖBBET AKAROK TUDNI A CENTRUMOKRÓL

Gyakran ismétlődő kérdések

Tünetek

Ha a bőrömön enyhe gyulladásos tünetek jelennek meg, honnan lehet tudni, hogy az pikkelysömör-e?

Enyhe pikkelysömör esetén testszerte elszórtan halványvörös, minimálisan hámló foltok jelentkeznek, amelyek ekcémára vagy felületes gombás bőrfertőzésre hasonlítanak. A diagnózis felállításához bőrgyógyászati szakvizsgálat szükséges. Ennek során alapos orvosi vizsgálat történik, amelyen a szakorvos feltérképezi a beteg és családja kórtörténetét is. A pikkelysömör kezeléséről csak ezt követően lehet dönteni. Ha ilyen jellegű tüneteket észlelsz magadon, keresd fel a területileg illetékes bőrgyógyászatot!

Miből lehet tudni, hogy a körmömön látott eltéréseket pikkelysömör okozza?

A pikkelysömör a bőrtüneteken kívül ízületi panaszokat és körömtüneteket is okozhat. A körmön észlelt tünetek igen változatosak lehetnek. Fekete pontok, apró vonalak és lazacszínű foltok jelenhetnek meg a körömlemezen, a köröm alatt vaskos fehér hámlás alakulhat ki, sőt a köröm alakja is deformálódhat. A diagnózis felállításához bőrgyógyászati vizsgálat szükséges. Ha ilyet tapasztalsz, keresd fel a területileg illetékes bőrgyógyászatot!

Az ízületi panaszaimat okozhatja-e pszoriázis akkor is, ha nincsenek látható bőrtüneteim?

A pikkelysömör bőr-, ízületi és körömtünetei előfordulhatnak együttesen és külön-külön is. Ritkán az ízületi panaszok önállóan, bőrtünet nélkül jelentkeznek. Ilyenkor a diagnózis felállítása összetett feladat: bőrgyógyászati és reumatológiai vizsgálat is szükséges hozzá.

A pikkelysömör okozhat körömgombásodást is? Mivel érdemes kezelni?

A körömgomba nagyon gyakori megbetegedés. Általában fonalas vagy sarjadzó gombák okozzák. A pszoriázis körömgombát nem okoz, de lehetnek körömtünetei, melyeket össze lehet téveszteni a körömgombával. A pontos diagnózis felállításához bőrgyógyászati vizsgálat szükséges, amelynek során a körömkaparékból mikrobiológiai vizsgálat is végezhető.

Vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedésekor az enyhe tünetek súlyosbodtak. Lehetséges, hogy van összefüggés?

A pikkelysömört számos tévhit övezi. Az egyik azzal kapcsolatos, hogy az úgynevezett béta-blokkoló gyógyszerek pszoriázishoz vezetnek vagy rontják a meglévő bőrtüneteket. Mai ismereteink szerint a vérnyomáscsökkentésre vagy a szívritmuszavarok kezelésére használt béta-blokkolók nem okoznak pszoriázist, és nem rontják a meglévő bőrtüneteket. Ha kérdéseid vannak a szedett gyógyszerek és a pikkelysömör kapcsán, konzultálj kezelőorvosoddal, bőrgyógyászoddal.

A talpamon vagy sarkam területén kialakuló sarkantyúnak lehet köze a pikkelysömörhöz?

A talp vagy a sarok területén előforduló fájdalom hátterében állhat sarkantyúképződés, pikkelysömörös ízületi gyulladás vagy más reumatológiai megbetegedés. A sarkantyúképződésnek nincs köze a pikkelysömörhöz. A pontos diagnózis felállításához röntgenvizsgálat, valamint reumatológiai és/vagy ortopédiai szakvizsgálat szükséges.

A kezemen és a fejbőrömön is pikkelysömörös bőrtünetek vannak. Kerülnöm kell az érintkezést másokkal? Megfertőzhetek valakit?

A pikkelysömör nem fertőző betegség, érintéssel nem terjed. Nem adhatod át, tehát el sem kaphatod, ha a betegséggel élő emberekkel vagy használati tárgyaikkal érintkezel.1

1 IFPA Psoriasis is a Serious Disease Deserving Global Attention, https://ifpa-pso.com/about-ifpa/our-cause

Végleg tünetmentessé tehető a pikkelysömörös beteg?

A pszoriázis igen komplex betegség, a lefolyását nem lehet előre megjósolni. Megfelelő kezeléssel a tüneteket sok esetben szinte teljesen vissza lehet szorítani, és a beteg tünetmentessé tehető. A kezelést azonban tünetmentesség esetén is folytatni kell, mert ha abbahagyják, a betegség fellángolhat, és a tünetek visszatérhetnek.

Kivizsgálás

Milyen vizsgálatokat ajánlott elvégezni, ha a felmerül a pszoriázis gyanúja?

A pszoriázis diagnózisának felállítása összetett feladat. Az alapja egy alapos bőrgyógyászati vizsgálat, amely kiterjed a bőrre, a hajas fejbőrre és a körmökre is. Ízületi panaszok esetén reumatológiai szakvizsgálat is javasolt. Ha a pikkelysömör miatt gyógyszeres kezelés indítása szükséges, akkor előtte még a kivizsgálás során vérvételt és képalkotó diagnosztikai vizsgálatot (röntgen, ultrahang) vagy ismert társbetegségek esetén egyéb szakorvosi konzultációt (kardiológia, diabetológia, tüdőgyógyászat) is kérhet a bőrgyógyász.

Érdemes-e pikkelysömör esetén a szervezetben gyulladásos gócot keresni? A gyulladásos állapot megszüntetésével elérhető, hogy megszűnjenek vagy jelentősen enyhüljenek a pszoriázis tünetei?

A pikkelysömör nem gócbetegség, vagyis góckutatás általában nem szükséges, azonban lehetnek olyan esetek (pl. guttált pszoriázis), amikor a bőrgyógyász ezt is javasolja. Törekedni kell a szervezetben lévő gyulladásos folyamatok (pl. rossz fog) megszüntetésére a pikkelysömörtől függetlenül, de ettől a pikkelysömör még nem szűnik meg.

Kezelés

Testszerte és a hajas fejbőrön megjelenő pikkelysömörös bőrtünet esetén mi a teendő?

Személyes orvosi vizsgálat vagy konzultáció dönti el, hogy milyen kezelés szükséges. Ehhez először is keresd fel a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelőt.

Gyógyítható-e ma már a pikkelysömör? Meg lehet szabadulni végleg a tünetektől?

A pszoriázis véglegesen nem gyógyítható, de a korszerű terápiáknak köszönhetően nagyon jól kezelhető, tartósan kontroll alatt tartható, és a betegség középsúlyos és súlyos formájában is tünetmentessé tehető.2

2 Magyar Dermatológiai Társulat https://www.doki.net/tarsasag/dermatologia_paciens/info.aspx?sp=104&web_id=

Mi a legkorszerűbb és leghatékonyabb terápia a pszoriázis kezelésére?

A leghatékonyabb kezelést minden betegnél az egyéni sajátosságai alapján kell megtalálni. A pszoriázis kezelését a betegség súlyossága (PASI), a pszoriázis által érintett testfelszín (BSA) nagysága, a társuló ízületi panaszok és társbetegségek, valamint a betegek életminősége (DLQI) határozza meg.3 Kisebb bőrterületet érintő esetben elegendő lehet a helyi kezelés is krémekkel, kenőcsökkel. Középsúlyos vagy súlyos esetben fényterápia vagy gyógyszeres kezelés javasolt tabletták, injekciók formájában. Ha a betegség az ízületeket is érinti, ugyancsak gyógyszeres kezelés szükséges. A gyógyszeres kezelések között az elmúlt évtizedben megjelent biológiai terápiák forradalmasították a pikkelysömör kezelését.

3 Piros et al., Psoriasisban szenvedő páciensek betegségterhei. Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle • 2020 • 96. évf. 1. 27-34. • DOI 10.7188/bvsz.2020.96.1.3

A pszoriázis kezelését támogatja-e a társadalombiztosítás?

Igen. A bőrgyógyászati szakrendeléseken, illetve a Pszoriázis Centrumokban biztosított terápia a közfinanszírozott ellátás része, a kezelés tehát ingyenes.

A talpamon lévő pszoriázis nem javul, pedig már sokféle krémet kipróbáltam. Nagyon sok problémát okoz a mindennapi életben, még nyáron is zárt cipőt kell hordanom. Milyen megoldást javasolnak?

Ha a pikkelysömör a talp bőrét érinti, és a krémek nem hoznak javulást, akkor a bőrgyógyász speciális fényterápiát javasolhat. Az úgynevezett krém-PUVA kezeléssel fényérzékenyítő anyagot juttatnak krém vagy oldat formájában a talp bőrére. Ezt követően történik a fényterápia UVA-fénnyel, célzottan a talp területére. Ha a fényterápia eredménytelen vagy a pikkelysömör testszerte több helyen is megjelenik, akkor gyógyszeres kezelés javasolt tabletták vagy injekciók formájában.

Milyen kezelés lehet hatékony a tenyéren, az ujjakon, a talpon megjelenő pikkelysömör kezelésére, ha a külsőleg alkalmazható kenőcsök nem hoznak eredményt?

Ilyen esetekben hatásos lehet az előző kérdésre adott válaszban részletezett fényterápia (lokális PUVA-kezelés). Ha ez sem hoz javulást, akkor belsőleg tabletta vagy injekció formájában adott gyógyszeres terápia szükséges.

A gyógyvizes fürdőzés, kezelés mennyire hatékony a pikkelysömör kezelésére? Csak kiegészítő terápiaként jöhet szóba?

Pszoriázisban elsősorban kiegészítő kezelésként javasolt a balneoterápia (gyógyvizes kezelés), amely az országban több helyen, például a Harkányi Gyógyfürdőben vehető igénybe. A balneoterápia fénykezeléssel is kombinálható, ezt hívjuk balneo-fototerápiának.

Milyen kezelés javasolt, ha a pszoriázis ízületi gyulladásként jelentkezik?

Kizárólag ízületi érintettség esetén (arthritis psoriatica) reumatológiai kivizsgálás és kezelés javasolt, enyhébb esetben gyulladáscsökkentő gyógyszerek és fizikoterápia. A leggyakrabban azonban az ízületeket érintő pszoriázis esetén a reumatológusok gyógyszeres kezelést alkalmaznak tabletták, injekciók formájában. A gyógyszeres kezelések között az elmúlt évtizedben megjelent biológiai terápiák új távlatokat nyitottak a pszoriázisos ízületi gyulladás kezelésében is.

Milyen samponnal, illetve gyógyhatású készítménnyel lehet kezelni a hajas fejbőrön megjelenő pikkelysömörös tüneteket: a viszketést és a hámlást? Érdemes-e krémet használni?

A fejbőrön lévő pikkelysömörös bőrtünetek kezelésére a kenőcs vagy krém használata igen nehézkes, különösen hosszabb hajnál. Erre a célra a vényköteles készítmények közül a sampon, az oldat vagy a gél optimális megoldás lehet. Ha a hajas fejbőrön lévő tünetek súlyosak, illetve ha egyéb helyen is vannak bőrtünetek, elsősorban gyógyszeres kezelés javasolt tabletták vagy injekciók formájában.

Ha az egyik vagy mindkét szülő pszoriázissal él, hogyan előzhető meg, hogy a gyermeküknél is kialakuljon a betegség?

A pikkelysömör kialakulását több tényező együttes hatása befolyásolja: így genetikai és külső faktorok is.4,5 A betegség rizikója fokozott, ha a családban már másnál is előfordult. Egyik szülő esetében a rizikó 10% körüli, ha mindkét szülő pszoriázisban szenved, 50% körüli az esély arra, hogy a gyermek is örököli.6 Jelen tudásunk alapján nem ismert olyan módszer, amellyel a betegség öröklődése kizárható.

4 WHO Global report on psoriasis, 2016
5 Magyar Dermatológiai Társulat https://www.doki.net/tarsasag/dermatologia_paciens/info.aspx?sp=104&web_id=
6 https://www.psoriasis.org/psoriasis-statistics/ (Genetic Aspects) Utolsó felkeresés dátuma: 2022. 01. 26.

Gyermekvállalást tervező férfi betegeknél milyen terápia alkalmazható súlyos pszoriázis esetén?

A nemzetközi és a hazai irányelvek szerint a gyermekvállalást tervező férfi betegeknél a pikkelysömört kezelhetik helyileg, fényterápiával és gyógyszeresen is. A terápia kiválasztása a pikkelysömör kezelésében jártas bőrgyógyász javaslata alapján történik, egyénileg mérlegelve a betegség kiterjedését, súlyosságát és a társbetegségeket.

Gyermekvállalás idejére fel kell függeszteni a biológiai terápiát, vagy létezik olyan kezelés, amely adható terhesség, szoptatás ideje alatt is?

Ma már elérhető olyan biológiai terápia, amely a terhesség és a szoptatás alatt is alkalmazható. Ebben az időszakban a kezelés a pikkelysömör gyógyításában jártas bőrgyógyász javaslata alapján történik, egyénileg mérlegelve a betegség és a beteg tulajdonságait.

Gyermekeknél milyen lehetőség van a pikkelysömör tüneteinek enyhítésére?

A pikkelysömör kezelésének az alapelvei megegyeznek gyermek- és felnőttkorban. A terápia meghatározásához a gyermekek kórtörténetét is részletesen meg kell ismerni, felmérve a betegség súlyosságát. A gyógyításhoz helyileg alkalmazható készítmények, fényterápia és gyógyszeres kezelések állnak rendelkezésre. Fontos tudni, hogy többféle biológiai terápia is rendelkezésre áll a gyermekkorban kialakuló közepesen súlyos–súlyos betegség kezelésére.

Serdülőkorban lévő gyermekem testfelületét több helyen érinti a pikkelysömör (fejbőr, fül, könyök, térd, has, váll, hát). A fényterápia és a krémek nem hoztak tartós megoldást. Létezik-e más gyógymód?

Igen, lehetőség van gyógyszeres kezelésre is tabletta vagy injekció formájában. A megfelelő terápia kiválasztásához nélkülözhetetlen a bőrgyógyászati szakvizsgálat. Előtte szükség lehet laborvizsgálatra és mellkasröntgenre. Fontos tudni, hogy többféle biológiai terápia adható közepesen súlyos–súlyos betegség esetén serdülőkorban is.

Kialakulhat-e a pikkelysömör idősebb korban? Ha 40 éves korig nem okozott problémát, akkor később sem fog megjelenni?

A pszoriázis az élet bármely szakaszában megjelenhet. A betegek többségénél az első tünetek 40 éves kor előtt (I-es típus) jelentkeznek (általában a 3. évtizedben), míg a ritkább, II-es típusnál a tünetek idősebb korban (általában a 6. évtized során) alakulnak ki. Gyermekkorban a betegség ritkán fordul elő.

Mik a tapasztalatok a biológiai terápia hatásosságáról? Mikor lesznek elérhetők krém formájában?

A pszoriázis kezelésében alkalmazott biológiai terápiás készítmények hatékonyságáról számos tudományos cikk számol be, és ezt az elmúlt évtizedben a gyakorlat is megerősítette. Segítségükkel a pszoriázis bőr- és ízületi tünetei is jól kezelhetők, és a terápiát általában a betegek is jól tolerálják. A legújabb biológiai terápiás készítmények gyorsan hatnak, akár néhány hét alatt tünetmentességhez vezethetnek. Krém formájában egyelőre a molekulaméretből adódó technológiai korlátok miatt nem lehet előállítani.

Milyen kezelés javasolt, ha a betegség a csípőízületeket érinti, és kiterjedt bőrtüneteket produkál? Komplex tünetek esetén is van segítség?

Súlyos ízületi panaszok esetén a bőrgyógyászati vizsgálaton kívül szükséges a reumatológiai vizsgálat is az optimális kezelési stratégia kidolgozásához. Ha a pikkelysömör a bőrt és az ízületeket egyaránt érinti, gyógyszeres kezelés szükséges. A gyógyszeres kezelések között az elmúlt évtizedben megjelent biológiai terápiák forradalmasították a betegség közepesen súlyos–súlyos, komplex formáinak kezelését.

Milyen kockázatokkal járhat a fényterápia?

Az UV-fénnyel történő fénykezelés hatékony, de fontos a mértékletesség betartása, hiszen túlzott alkalmazásakor megnő a bőrrák és a szürke hályog kockázata. A fényterápia elindítása előtt bőrgyógyászati vizsgálaton kell felmérni a beteg bőrtípusát, és ha bőrrák szempontjából rizikócsoportba tartozik, akkor a fénykezelés helyett más terápiát javasolt választani.

Guttált pszoriázis esetén milyen terápia javasolt, és mennyi ideig célszerű alkalmazni?

Kevés bőrtünet esetén választható helyi kezelés krémekkel vagy kenőcsökkel. A fényterápia is kedvező hatású lehet, általában 4-6 hétig javasolt folytatni. Azokban a ritka esetekben, amikor a fényterápia nem hatékony, vagy a betegség kiterjedt, gyógyszeres kezelés javasolt tabletták vagy injekció formájában.

A pikkelysömör egyik ritka, de igen makacs formája a psoriasis pustulosa. Ennek más-e a kezelési módja, érintheti-e az ízületeket is, illetve milyen arányban fordul elő a betegség kiterjedése az egész testre? Gondos fertőtlenítés mellett elfogadható-e kezelési módszerként a hólyagok kiszúrása?

A psoriasis pustulosa a pikkelysömör ritka típusa. A bőrön pustulák (apró gennyhólyagok) jelennek meg vagy egy kis területen (talp, tenyér), vagy testszerte (generalizáltan). Ez utóbbi esetben a bőrtüneteket láz, hidegrázás és egyéb általános tünetek kísérhetik, és ilyenkor kórházi kezelésre is szükség lehet. Psoriasis pustulosa esetén szintén a betegség egyéb formáiban alkalmazott terápiákat alkalmazzák. A gennyhólyagok kiszúrása nem javasolt.

Milyen mellékhatásai ismertek a jelenleg alkalmazott szteroidos kenőcsöknek, oldatoknak? Léteznek-e már hatásos szteroidmentes készítmények?

Pikkelysömörben a helyi kezelés alapját a szteroidtartalmú készítmények alkotják: krém, kenőcs, oldat, sampon, gél és hab formájában, különböző erősségben. A bőrgyógyász a kezelendő bőrfelületnek megfelelően választja ki a megfelelő formátumot. A szteroidok hatékonysága bizonyított, de fontos ismerni a mellékhatásait. A bőrt elvékonyíthatják, fokozott szőrnövekedést idézhetnek elő, értágulatok megjelenéséhez, valamint az arcon pattanások kialakulásához vezethetnek.7 Fontos betartani az alkalmazási előirat javaslatait, így elkerülhetők a mellékhatások. A helyi szteroidkészítményeket kettő vagy négy hétig lehet alkalmazni napi rendszerességgel. Ezt követően javasolt a kezelést ritkítani (pl. heti háromszor) vagy szünetet tartani. Létezik szteroidot és D-vitamin-analóg hatóanyagot tartalmazó kombinált készítmény is.
Szteroidmentesek a calcineurin-inhibitorok, amelyek elsősorban enyhe pszoriázis helyi kezelésében hatékonyak.

7 Magyar Dermatológiai Társulat https://www.doki.net/tarsasag/dermatologia_paciens/info.aspx?sp=104&web_id=

Járhat-e szövődményekkel, ha a pszoriázist nem kezelik?

A kezeletlen pszoriázis számos kellemetlenséget okozhat. A folyamatos hámlás nyomot hagy a ruhán, a bőrgyulladás és viszketés jelentősen rontja az életminőséget. Amennyiben a bőrfelület nagy része érintett, a kiterjedt gyulladás fehérje- és ionhiányhoz, ezáltal az általános egészségi állapot romlásához vezethet.

A fényterápia, illetve a biológiai kezelés mennyi ideig ad tünetmentességet?

A fénykezelés utáni tünetmentes időszak hosszát előre nem lehet megjósolni, egyéni tényezők jelentős mértékben befolyásolják. Van olyan beteg, akinél néhány hétig, másnál akár hónapokig is fennállhat a tünetmentesség.
A biológiai terápiákat folyamatosan javasolt alkalmazni. Leállításuk alapos mérlegelés alapján lehet indokolt a kezelőorvossal történő egyeztetést követően. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a biológiai terápia leállítását követően a pszoriázis nagy valószínűséggel kiújul, illetve azt is tudni kell, hogy a kezelés újraindítása esetén a biológiai terápiák hatékonysága általában csökken.

A gyógyszeres kezelés mennyire károsítja a májat?

Bármilyen tablettás vagy injekciós gyógyszeres kezelés károsíthatja a májat. Ezt a beteg egyéni tulajdonságai és egyéb tényezők (rendszeresen szedett egyéb gyógyszerek, alkoholfogyasztás, korábbi májgyulladás) is befolyásolják. A pikkelysömörben alkalmazott gyógyszerek szintén károsíthatják a májat, ezért a kezelőorvos a kezelés indítása előtt és alatt laborvizsgálatokat kér a folyamatos ellenőrzés és a biztonságos kezelés érdekében.

Előfordulhat, hogy az ízületi problémákkal járó pikkelysömörben alkalmazott szteroidos kezelés testszerte szétszórja a bőrtüneteket?

Pszoriázisban a szteroidkezelés belsőleg szedett gyógyszer vagy injekció formájában általában nem javasolt, mert a kezdeti javulást követően a bőrtünetek fellángolásához vezethet. Helyileg adott szteroidtartalmú krém vagy kenőcs esetén ilyen probléma nem léphet fel.

Az immunszuppresszív kezelés mennyire csökkenti az immunrendszer védekezőképességét?

Az immunszuppresszív terápia hatása egyénenként eltérő. Függ attól, hogy mióta és milyen dózisban szedi a páciens, illetve hogy milyen egyéb betegségei vannak. Az immunszuppresszív kezelések csökkentik az immunrendszer védekezőképességét, emiatt bizonyos fertőzések gyakrabban és súlyosabban léphetnek fel.

Daganatos betegséget diagnosztizáltak nálam. Az erre kapott kezelések (például az immunterápia) befolyásolják-e a pszoriázisom kezelését?

Pszoriázis és daganatos betegség együttes előfordulása esetén mindenképpen javasolt felkeresni egy Pszoriázis Centrumot, ahol a bőrgyógyász szakorvosok egyénre szabott terápiát javasolnak az elérhető kezelési módszerek közül, és konzultálnak az onkológus kezelőorvossal. Daganatos betegség esetén a pikkelysömörre helyi kezelés, fényterápia és bizonyos gyógyszeres kezelések is szóba jöhetnek. A terápia kiválasztása függ a pikkelysömör és a daganatos betegség súlyosságától, a beteg társbetegségeitől és a kivizsgálás eredményétől.

A CBD-olaj használata segít a pikkelysömörön?

A CBD-olaj természetgyógyászati készítmény. Nem állnak rendelkezésre tudományos bizonyítékok és klinikai vizsgálati eredmények arról, hogy hatásos lenne pikkelysömörre.

Pszoriázis centrumok

Mi a feltétele az ingyenes terápiának, kiknek támogatott a kezelés?

Az államilag támogatott (NEAK-finanszírozott) kezelés feltétele az érvényes társadalombiztosítási kártya (tajkártya).

Budapesten kívül hol van az országban lehetőség a pikkelysömör kezelésére?

A pikkelysömör kezelése valamennyi bőrgyógyászati szakrendelésen lehetséges. Bizonyos terápiás módszereket és gyógyszereket azonban csak a Pszoriázis Centrumokban lehet elérni. Az ország nagyobb városaiban működő Pszoriázis Centrumokban térítésmentesen elérhető a pikkelysömör kezelésének valamennyi modern, hatékony terápiája, melyek közül a bőrgyógyász szakemberek személyre szabottan választják ki a betegnek legmegfelelőbbet. A Pszoriázis Centrumok felkeresése középsúlyos és súlyos pikkelysömör esetén ajánlott, illetve akkor, ha a betegség zavaró tünetei jelentősen rontják az érintett életminőségét. A centrumok elérhetőségeit itt is megtalálod.

Élet pikkelysömörrel

Javítható-e a pikkelysömörös betegek állapota speciális étrenddel vagy különböző diétákkal?

Tudományos bizonyítékok nincsenek arra, hogy diétával megelőzhető a betegség kialakulása, vagy mérsékelni lehetne súlyosságát. Ismeretes azonban, hogy az elhízás súlyosbíthatja a pikkelysömörös bőr- és ízületi tüneteket, valamint negatívan befolyásolhatja az alkalmazott kezelések eredményességét. Tudjuk továbbá azt is, hogy a pikkelysömörös betegeknél a cukorbetegség rizikója fokozott. Érdemes ezért a betegeknek testmozgással és a helyes étrend megválasztásával az optimális testsúly elérésére törekedniük.

Segít-e a gyógyulásban a rendszeres testmozgás, a relaxáció, illetve a stressz és a szorongás csökkentése?

A betegségek elleni küzdelem csupán egyik összetevője a gyógyszeres kezelés. Ugyancsak fontos tényező a pszichés egyensúly megtartása és a stressz oldása különböző módszerekkel, hiszen a stressz és a szorongás fokozhatja a betegség tüneteit.

Hatékony a napozás és a fényterápia a pszoriázisban?

Az ultraibolya (UV-) sugárzás a pikkelysömörös bőrtünetek javulásához, bizonyos esetekben akár teljes tünetmentességhez is vezethet. Ezt használják ki a betegek természetes körülmények között napozáskor, illetve ezt alkalmazzák mesterséges körülmények között a fényterápiában.8,9 Fontos a mértékletesség mind a napozás, mind a fénykezelés során, mert mindkettő megnövelheti a bőrrák és a szürke hályog kialakulásának kockázatát. Ha a bőrtünetek a napozást vagy a fénykezelést követően gyorsan kiújulnak, indokolt más terápiát választani.

8 National Psoriasis Foundation https://www.psoriasis.org/phototherapy/
9 https://www.janssen4patients.com/hu/betegsegek/pszoriazis/a-pszoriazis-kezelese/fenyterapia/fenyterapia

A pszoriázissal élők fogyaszthatnak-e alkoholt? Ronthat-e a tüneteken a dohányzás?

A genetikai hajlammal élő embereknél az alkoholfogyasztás és a dohányzás elősegítheti a betegség kialakulását. Már fennálló pikkelysömörben jelentősen ronthatja a tüneteket, ezért tanácsos kerülni az alkoholfogyasztást és a dohányzást is.10

10 Magyar Dermatológiai Társulat https://www.doki.net/tarsasag/dermatologia_paciens/info.aspx?sp=104&web_id=

Igénybe vehető adókedvezmény a pikkelysömör után?

A pikkelysömör önmagában nem jogosít adókedvezmény igénybevételére. Ha a betegség az ízületeidet is érinti (arthritis psoriatica), érdeklődj erről az egészségbiztosítónál.

Tetováltathat-e, aki pszoriázissal él ugyan, de nagyjából tünetmentes?

Pszoriázisos betegeknél fizikai behatásra (pl. sérülés, sebészi metszés) pikkelysömörös bőrtünet jelenhet meg a behatás helyén. Ezt hívjuk Köebner-jelenségnek. A tetoválás helyén is ilyen pszoriázisos bőrtünet alakulhat ki, ezért a pikkelysömörrel élőknek nem ajánlott tetováltatni.

Társbetegségek

Milyen társbetegségek jellemzik a pszoriázist az ízületi gyulladáson kívül?

Pszoriázis esetén nagyobb a valószínűsége a magasvérnyomás- és a cukorbetegség kialakulásának, de megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is. Gyakoribb a vérzsírszintek (koleszterin, triglicerid) emelkedése, az elhízás és a depresszió. Ritkán a pszoriázis gyulladásos autoimmun bélbetegséggel is társulhat. Elsősorban a pikkelysömör közepesen súlyos vagy súlyos formáinál lehet számítani ezek kialakulására.

Okozhat-e szívritmuszavart a pszoriázis?

A pszoriázis a szív működésére, az ingerképzésre és ingervezetésére nincs közvetlen hatással.

Gluténérzékenység vagy egyéb ételallergia társulhat a pszoriázissal?

A pikkelysömör ételallergiával vagy ételintoleranciával nem szokott társulni. Amennyiben egy betegnél mégis együttesen fordul elő, az a véletlennek tudható.

Az övsömör hogyan függ össze a pikkelysömörrel?

Két teljesen különböző betegségről van szó, és kizárólag a nevük hasonló. Az övsömör heveny vírusfertőzés, amit a bárányhimlőért felelős varicella-zoster vírus (VZV) okoz, a pikkelysömör pedig krónikus gyulladásos betegség, amelynek kialakulásáért egyaránt felelősek a genetikai és a környezeti tényezők. Az övsömör gyógyszeres kezeléssel meggyógyítható, a pszoriázis a rendelkezésünkre álló korszerű gyógyszerekkel tünetmentessé tehető.

A covid és a pszoriázis

A Covid–19-fertőzést és a betegség lefolyását befolyásolja-e a pikkelysömör?

A pszoriázissal élő emberek között a SARS-CoV-2 vírusfertőzés rizikója és a Covid–19 betegség lefolyása hasonló, mint az átlagpopulációban. Ezt az alkalmazott kezelések sem változtatják meg érdemben. A pikkelysömör gyógyszeres vagy injekciós kezelésének folytatása javasolt a pandémia alatt is. Fontos megjegyezni, hogy a Covid–19 betegség kedvezőtlen kockázati tényezői (társbetegségek, metabolikus betegségek) pikkelysömörben gyakoriak, illetve azt is, hogy a kezeletlen pikkelysömör súlyos hatással lehet az érintett általános egészségi állapotára.

Kezelés alatt álló pszoriázisos betegeknek is javasolt felvenniük a koronavírus elleni védőoltást?

Igen, a kezelés alatt álló pikkelysömörös betegeknek is mindenképpen javasolt a koronavírus elleni vakcinák felvétele. Ezt számos magyar és hazai szakmai társaság is megerősítette. Amennyiben kérdésed van ezzel kapcsolatban, konzultálj kezelőorvosoddal.

A biológiai terápia kockázatos-e a Covid-fertőzés szempontjából? Gyengíti-e a kezelés az immunrendszert?

A biológiai terápia nem gyengíti az immunrendszer működését, hanem azokon az útvonalakon befolyásolja, amelyek a pikkelysömör kialakulásáért felelősek. Számos nemzetközi adat igazolja, hogy a pszoriázisban alkalmazott biológiai terápiák nem kockázatosak a Covid-fertőzés szempontjából, és hogy a kezelés alatt is biztonságos a védőoltások felvétele.

Mivel immunrendszerük gyengébb a kezelés miatt, a Covid-járvány alatt a veszélyeztetett kockázati csoportba tartoznak-e a biológia terápiában, illetve a gyógyszeres kezelésben részt vevő pszoriázisos betegek?

A biológiai terápia nem gyengíti az immunrendszer működését. Amennyiben a beteg pszoriázisa egyensúlyban van az alkalmazott kezeléssel, a beteg nem tartozik kockázati csoportba a pandémia alatt. Ha a pszoriázis nem kontrollált, illetve fennállnak bizonyos társbetegségek, ezek miatt fokozott lehet a SARS-CoV-2 vírusfertőzés kockázata. Ha kérdésed van ezzel kapcsolatban, konzultálj kezelőorvosoddal.
A pandémia alatt az összes pszoriázissal élő ember számára javasolt a személyes higiénés szabályokat és a szigorú maszkhasználatot fokozottan betartani.